Áttértem Linuxra!

Amikor az embernek elege van, akkor vált, végre nem méricskéli azt, amit még úgysem tapasztalt, nagy levegőt vesz és ugrik. Így esett ez velem is, lassan kiütéseket kaptam attól, hogy naphosszat várjak arra, hogy végigérjen a változó sebességű zöld csík a Windows 7 Sajátgép vagy egy hálózati mappaablak egy címsorán, hogy egy csomó program egyesével cseszegessen a frissítéseivel, meg hogy a jó drága vírusvédelmi szoftver (nem rossza az, csak agilisebb nálam és több gépidőt is használ, sárga a cég színe) jól megrágja és hamis riasztással köpje ki a megbízható helyekről származó letöltéseket is. nem rossz ez a Windows 7, de megcsömörlöttem. Irány a Linux, de melyik?

Leginkább a lassúság ment az agyamra, úgyhogy kerestem egy gyors disztribúciót. Kipróbáltam a Puppy-t meg még egy párat, de valami mindig hibádzott, úgyhogy a végén az Ubuntu-t az XFCE asztallal vegyítő Xubuntu-ra esett a választásom. Windowsra radírt eresztettem, csókoltatom. A Xubuntu fel is települt, el is indult, ment is egyből, magyarul. Kértem titkosított mappát (gondolom ez lassít rajta kicsit) és nekiálltam használni. Nem rossz, de azért vannak hiányosságai. Ezt a cikksorozatot (merthogy az lesz) azért írom, hogy aki át akar térni, az tudja, hogy mire számíthat. Emellett később a WIndowsról átállók számára  alapfeladatok megoldását is ismertetem, már ha rájövök, hogy mit hogy kell csinálni. Sok minden azonnal megy, más dolgok meg őrjítőek.

 


Xubuntu asztal
Xubuntu asztal

 

Kapásból leszögezhetek néhány dolgot, amit nem árt, ha tudsz, ha te is áttérni készülsz. Az XFCE felület nem túl szép, nem csicsás, nem fancy, olyan időutazós jellegű, vissza a Win98 idejébe. Aztán, nincs meg minden alkalmazás kapásból feltelepítve, hogy kicsi és gyors legyen a Xubuntu.  Az OpenOffice-t és a VLC Media Playert pótlólag telepítettem fel, helyettük az AbiWord és a Gnumeric hasított volna (előbbi elég ócskán működött nálam.) Alapértelmezett a Firefox, ami jól működik, de igen lassan, idegtépően, még a Flash játékok is feleolyan gyorsan futnak csak mint régebben  (nem vicc, ez mostanában Windows alatt is így megy!). Felraktam a Chromiumot, vesződtem kicsit az Xmarks és LastPass kiegészítőkkel (szerencsére Chrome alatt is vannak) és lám, kb. háromszor olyan gyors lett minden.

Chromium B.S.U linux játék

Chromium B.S.U - ez nem böngésző, hanem játék.

 

Elöljáróban ennyit, majd szót ejtek a telepítés pontos menetéről is, ha igény van rá. Írjatok, kérlek, ha valamire kíváncsiak vagytok.

Róla zimiomega

Sok IT, kevés szépség. Ezzel a bloggal billentem helyre a dolgot.